OASID een instrument voor de diagnostiek van autismespectrumstoornis in personen met een verstandelijke beperking en een visuele beperking of doofblindheid
Mensen met een zintuiglijke beperking in combinatie met een verstandelijke beperking vertonen gedrag dat lijkt op een autismespectrumstoornis (ASS). Om autismespectrumstoornis bij deze doelgroep te diagnosticeren, is het instrument Observatie van Autisme bij mensen met een Zintuiglijke en Verstandelijke Beperking (OASID) ontwikkeld.
Details over het onderzoek
- Onderzoekers:
- Mathijs Vervloed en Gitta de Vaan
- Universiteit:
- Radboud Universiteit Nijmegen
- Publicatiedatum:
- 2021
- Publicatie:
- Journal of Visual Impairment & Blindness, 115, 2, 134-142.
- Subsidie:
- ZONMW, Kentalis, Behavioural Science Institute
- Titel:
- OASID, an Instrument for Assessing Autism Spectrum Disorders in Individuals with an Intellectual Disability Combined with Visual Impairment or Deafblindness
Waar gaat dit onderzoek over?
Dit onderzoek richt zich op de psychometrische eigenschappen van OASID, dat wil zeggen hoe betrouwbaar en valide het instrument is. De betrouwbaarheid is bepaald door twee beoordelaars dezelfde persoon te laten beoordelen en door dezelfde beoordelaar twee keer dezelfde persoon te laten testen.
Om te bepalen of OASID meet wat het zegt te meten, werd OASID vergeleken met de Pervasive Developmental Disorder for People with Mental Retardation (PDD-MRS) en de Childhood Autism Rating Scale, tweede editie (CARS-2).
Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Aan dit onderzoek hebben zestig personen met een verstandelijke beperking in combinatie met een visuele beperking en/of doofblindheid deelgenomen. De OASID-beoordeling werd gedaan door drie personen, los van elkaar. Door middel van overeenstemming tussen experts werden er drempelwaarden voor OASID gecreëerd.
Welke conclusies komen uit dit onderzoek?
De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid, de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid, de interne consistentie en de overeenstemming met instrumenten die vergelijkbaar gedrag meten als OASID waren goed tot uitstekend. Drempelwaarden werden vastgesteld op basis van criteria uit de DSM-5. OASID kan onderscheid maken tussen vier ernstniveaus van autismespectrumstoornis.
Wat betekent dit voor ouders en professionals?
Er is nu een onderzoeksmiddel om autismespectrumstoornis vast te stellen bij mensen met meervoudige beperkingen, waarbij uitgesloten kan worden dat symptomen van autisme veroorzaakt worden door verstandelijke of zintuiglijke beperkingen.
Download het onderzoeksartikel
Lees onze andere onderzoeken
-
Opvattingen van PABO-studenten over inclusief onderwijs in Nederland Een verkennende studie
Lees meer over het onderzoek 'Opvattingen van PABO-studenten over inclusief onderwijs in Nederland: een verkennende studie'.
-
Lees meer over het onderzoek 'Kernwoordenschat van jonge kinderen met Downsyndroom'.
-
Ondersteunen van spel en sociale interactie tussen kinderen met een visuele beperking en goedziende leeftijdsgenootjes door middel van aangepast speelgoed
Lees meer over het onderzoek 'Ondersteunen van spel en sociale interactie tussen kinderen met een visuele beperking en goed ziende leeftijdsgenootjes door middel van aangepast speelgoed'.