Hoe maak je een communicatie­paspoort?

Een communicatiepaspoort is een document met persoonlijke gegevens van iemand die niet of nauwelijks kan praten (spreken). Het doel van een communicatiepaspoort is kort en bondig duidelijk maken hoe iemand communiceert en waarover diegene graag praat.

Het communicatiepaspoort heeft als doel samen met de paspoorthouder een persoonlijk document te creëren, volledig afgestemd op hun unieke behoeften en persoonlijkheid. Dit communicatiepaspoort vormt een ideaal startpunt voor gesprekken met anderen en biedt gesprekspartners een eenvoudige manier om in contact te komen met iemand die niet of nauwelijks kan praten.

Een communicatiepaspoort kan vele vormen aannemen, zoals een moodboard, een boekje met pictogrammen, een knutselwerk, een traditioneel notitieboekje, een symbolenkaart op een rolstoelblad, een set themakaarten in de vorm van een sleutelhanger of een video. Ook kan er een slideshow worden gemaakt op een tablet met de app Pictello. Het is belangrijk dat het communicatiepaspoort toegankelijk en passend is voor zowel de paspoorthouder als de omgeving.

Zelf aan de slag met een communicatiepaspoort 

Wil je zelf een communicatiepaspoort maken, maar weet je niet goed hoe te beginnen? We helpen je graag op weg: een invulbaar communicatiepaspoort staat voor je klaar. Dit invulblad kan een mooi begin zijn of een aanvulling op een al bestaande vorm.

Jacqueline, moeder van Stef, vertelt over wat het communicatiepaspoort hen heeft gebracht.
Het communicatiepaspoort van Bor: een werkstukje over en van Bor!

Meer over ondersteunde communicatie